Τα νέα της Στέγης

Ανησυχίες για την ομιλία του παιδιού: Το πρώτο βήμα επίλυσης τους

Σουμβουελυτική εξ αποστάσεως

Συμβουλευτική στη Λογοθεραπεία

Όπως έλεγε και ο Van Riper* συχνά στους μαθητές του “δεν αρκεί να γνωρίζει ένας Λογοθεραπευτής το είδος της διαταραχής που έχει κάποιος, θα πρέπει να γνωρίζει περισσότερο τον  άνθρωπο που έχει την διαταραχή”.

Γνωρίζοντας τον άνθρωπο πίσω από την εκάστοτε διαταραχή επικοινωνίας ή λόγου, είναι μέρος του να είναι κανείς Λογοθεραπευτής.

Η συμβουλευτική εφαρμόζεται στη Λογοθεραπεία (όπως και σε άλλες πολλές επιστήμες). Η συμβουλευτική δεν είναι ψυχοθεραπεία όπου αντιμετωπίζονται θεραπευτικά ψυχικές ή συναισθηματικές διαταραχές. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές θεωρίες για την Συμβουλευτική στη διεθνή βιβλιογραφία. Εμείς στη Στέγη δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στο άτομο όσο και στο περιβάλλον του.

Σουμβουελυτική εξ αποστάσεως
Συμβουλευτική με τη χρήση εξ αποστάσεως επικοινωνίας

Γνωρίζουμε πως ακόμα και πριν από την δημιουργία ενός θεραπευτικού πλάνου, ο ενδιαφερόμενος ή η οικογένεια του (όταν μιλάμε για παιδιά), μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από τη διαδικασία συμβουλευτικής τόσο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων (έναρξη ενός προγράμματος λογοθεραπείας, μια εξέταση από γιατρό κ.α.) όσο και στην κατανόηση του ρόλου του Λογοθεραπευτή στη σύγχρονη κοινωνία αλλά και του ίδιου του ατόμου σε σχέση με θέματα που αφορούν την Επικοινωνία και το Λόγο.

 Έχουμε δημιουργήσει την υπηρεσία συμβουλευτικής για γονείς και ενήλικες, η όποια προσφέρεται εξ αποστάσεως και δωρεάν για όλους  μέσα από την ιστοσελίδα μας.

Πολλές ανησυχίες ή προβληματισμοί μπορούν να απαντηθούν μέσα από 45-λεπτες on-line συνεδρίες από όποιο σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού και αν βρίσκεστε.

Μπορείτε ακολουθώντας το παρακάτω σύνδεσμο, να κλείσετε το ραντεβού σας, γρήγορα, αξιόπιστα και ανέξοδα από όποιο σημείο της Ελλάδος και αν βρίσκεστε:

https://stegi-therapeion.gr/online-sinedries/

Συνοπτικά

Είναι:

  • Πρώιμη ανίχνευση πιθανών δυσκολιών λόγου και ομιλίας
  • Εκπαίδευση σε θέματα λόγου και επικοινωνίας (Γνώση των αναπτυξιακών οροσήμων σε επικοινωνία και λόγο)
  • Διαδικασία καθοδήγησης και βοήθεια για τη λήψη αποφάσεων
  • Καλύτερη κατανόηση της επιστήμης της Λογοθεραπείας και του ρόλου του Λογοθεραπευτή

Δεν είναι:

Αξιολόγηση (Δεν μπορούν να αξιολογηθούν κατά αυτόν τον τρόπο όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να έχουμε την πλήρη εικόνα του ενδιαφερόμενου)

Διάγνωση (Το κομμάτι της διάγνωσης αναπτυξιακών διαταραχών αφόρα μονάχα ιατρούς όπως Παιδίατροι, Παιδοψυχίατροι κ.α.)

 Θεραπεία (Η ένταξη σε λογοθεραπευτικό πρόγραμμα είναι μεταγενέστερο στάδιο αν και εφόσον υπάρξουν κλινικά ευρήματα καθώς και η επιθυμία του ενδιαφερομένου να τα επιλύσει)

* Charles Gage Van Riper (1 Δεκεμβρίου, 1905 – 25 Σεπτεμβρίου, 1994). Λογοθεραπευτής με μεγάλη επίδραση στο χώρο της επιστήμης της Λογοθεραπείας, διεθνώς.

Πηγές:

Riley, J., (2002). Counseling: An approach for Speech Language Pathologists.  Contemporary Issues in Communication Sciences and Disorders, Volume 29, 6-16.

Επιμέλεια κειμένου

*Γιώργος Μουρατίδης, Λογοθεραπευτής